A helyspecifikus növénytermesztés során egy táblán belül eltérő talajtani adottságú területeket különítünk el, amelyeket különböző agronómiai szempontok szerint kezelünk. A lehatárolás alapját a talajszkennelés biztosítja, amelyet a Geoprospectors GmbH, Top Soil Mapper (TSM) műszerével végzünk.

A mérés alkalmával elektromos vezetőképességet (EC – electrical conductivity) mérünk, amelyből a talaj textúrájára és ebből következően tápanyag- és vízgazdálkodására, illetve sótartalmára következtethetünk.

A műszer nem érintkezik a talajjal, egy terepjáróra szerelve talajbolygatás nélkül 200 hektár/nap területteljesítménnyel végezzük a méréseket.

A kezelési zónák (management zónák) lehatárolásához, feltételesen figyelembe vehetők az adott gazdaságban készült hozamtérképek, illetve esetenként hasznos információval szolgálnak a több évre visszamenőleg, műholdfelvételek alapján készített NDVI térképek. Ez utóbbiak gyűjtését és értékelését indokolt esetben elvégezzük.

A kezelési zónák meghatározását követően validálás szükséges, amelyet egy gazdaság precíziós alapjainak letételéhez egyszer kell elvégezni a szkennelést követően. A validálás során minden zónában jellemző talajszelvényeket nyitunk és a vizsgálatok elvégzését követően véglegesítjük a kezelési zónákat. A szkennelés és validálás során meghatározott zónák szolgálnak ezután az 5-, vagy 3 hektáronkénti, gyökerezési mélységből (felső 30 cm) szedendő tápanyag mintavételi pontok kijelölésére.

A különböző kezelési zónákból származó minták talajvizsgálati eredményeinek felhasználásával differenciált vetési (VRS) és tápanyag utánpótlási (VRN) térképeket készítünk évről évre. A differenciált vetés és műtrágyázás feltétele olyan vetőgép, illetve műtrágyaszóró (permetező), amely képes értelmezni az általunk készített kijuttatási térképeket.

Igény szerint, drónjaink segítségével a növénykultúra fejlődésének különböző stádiumaiban felvételeket készítünk a táblákról, amelyek segítségével még pontosabban rámutatunk az egyedi kezelést igénylő területekre.